undefined undefined Przejdź do treści

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Artykuł: Centella Asiatica w kosmetykach naturalnych

Die Centella Asiatica in der Hautpflege

Centella Asiatica w kosmetykach naturalnych

Roślina lecznicza Centella Asiatica jest lepiej znana większości ludzi jako wąkrota indyjska lub azjatycka. Ponadto roślina ta jest również znana jako gotu kola lub trawa tygrysia w niektórych częściach świata. Wąkrota azjatycka jest podgatunkiem rodzaju Centella. Ze względu na dobroczynny wpływ na organizm ludzki, te rośliny baldaszkowate są często wykorzystywane, zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jednak w Europie stosowanie tej rośliny leczniczej również stało się powszechne w ostatnich latach.

Wąkrota to roślina zielna, która kwitnie wielokrotnie. Rośliny mają zwykle jedną fazę kwitnienia w ciągu roku. Łodyga wąkrotki zwykle biegnie po ziemi pełzająco. Rośliny regularnie wypuszczają nowe korzenie z węzłowych punktów łodygi. W ten sposób wąkrota rozprzestrzenia się na większych obszarach.

Liście tej rośliny w większości przypadków osiągają średnicę od 0,5 do 10 centymetrów. Jednak w rzadkich przypadkach liście mogą osiągnąć długość do 30 centymetrów. W kształcie liście tej rośliny zwykle przypominają serce. Ponadto jedną z kluczowych cech jest to, że na spodniej stronie liści znajdują się małe skupiska włosków. Z drugiej strony górna strona liści jest całkowicie naga i ma gładką strukturę. Na krawędzi liście rośliny są często pofalowane i lekko ząbkowane w kierunku spodu.

Pochodzenie Centella Asiatica

Wąkrota azjatycka to mało wymagająca roślina. Zasadniczo może się rozwijać w każdym półcienistym lub zacienionym miejscu, które ma wilgotną glebę. Roślina ta może rozprzestrzeniać się zarówno przez nasiona, jak i przez tworzenie rozłogów. Optymalne warunki dla wąkrotki azjatyckiej istnieją na wysokości od 200 do 1900 metrów. Ponadto roślina ta najlepiej rośnie w miejscach podmokłych, bogatych w próchnicę i składniki odżywcze. Z tego powodu wąkrota szczególnie szybko rozprzestrzenia się na brzegach rzek i polach ryżowych.

Dzisiaj wąkrota azjatycka występuje w wielu różnych krajach ze względu na zwiększoną uprawę. Roślina ta występuje na całym świecie we wszystkich tropikach i subtropikach. Głównie wąkrota azjatycka rośnie jednakowo w Ameryce, Afryce i Azji. Jednak ukierunkowana uprawa tej rośliny nadal ma miejsce prawie wyłącznie w Azji. Ze względu na duże znaczenie tej rośliny w tradycyjnej medycynie chińskiej jest ona coraz częściej uprawiana, zwłaszcza w Chińskiej Republice Ludowej. Ponadto wąkrota jest również hodowana w dużych ilościach w Japonii i na wielu mniejszych wyspach na Oceanie Spokojnym. Ostatecznie Indie i Zachodni Pakistan również wyspecjalizowały się w uprawie tej rośliny leczniczej.

Efekt wąkrotki azjatyckiej

Wąkrota jest najlepiej znana z licznych pozytywnych skutków dla skóry. Roślina ta była używana od setek lat w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia ran. Ponadto ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Z tego powodu wąkrota jest najczęściej stosowana w krajach azjatyckich w leczeniu stanów zapalnych i drobnych urazów. Regenerujące właściwości rośliny zapewniają optymalne gojenie się skóry.

Oprócz tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy pozytywne właściwości tej rośliny znane są również we współczesnej medycynie zachodniej. Od kilku lat wiadomo również, że składniki tej rośliny mogą stymulować produkcję kolagenu w komórkach skóry. W ten sposób skóra może zostać znacznie napięta za pomocą wysokiej jakości ekstraktu z wąkrotki azjatyckiej. Ponadto znane jest działanie przeciwbakteryjne rośliny. Dlatego pozyskiwany z niej ekstrakt jest często stosowany w leczeniu ran i stanów zapalnych. Ostatecznie ekstrakt pozyskiwany z wąkrotki azjatyckiej pozytywnie wpływa również na proces regeneracji skóry. Dlatego roślina ta może być niezawodnie stosowana do łagodzenia zmarszczek i blizn.

Zastosowanie rośliny w kosmetykach naturalnych

Ze względu na swoje właściwości lecznicze trawa tygrysia jest z powodzeniem stosowana nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce. W obu obszarach zastosowania należy jednak zauważyć, że ogromny wpływ na skuteczność działania ekstraktu roślinnego ma obszar uprawy. Te różnice w jakości wynikają głównie z faktu, że wiele pozytywnych właściwości rośliny wynika z drugorzędnych składników. Są one uwzględnione tylko w niektórych obszarach uprawy.

Wysokiej jakości wąkrota azjatycka jest wykorzystywana w kosmetykach, zwłaszcza w produktach przeciwstarzeniowych. Dzięki stymulującemu wpływowi tej rośliny na produkcję kolagenu w komórkach skóry można uzyskać niezawodne napięcie skóry. Ponadto właściwości regeneracyjne tej rośliny zapewniają optymalną ulgę w zmarszczkach i drobnych bliznach. Jednocześnie ekstrakt z tej rośliny działa kojąco na skórę. Z tego powodu jest bardzo dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę. Połączenie tych właściwości jest niezwykle interesujące dla kosmetyków. Dlatego wąkrota zwyczajna coraz częściej staje się centralnym składnikiem produktów kosmetycznych. To, jak silne są te produkty, zależy jednak głównie od jakości i dawki ekstraktu.

Read more

Wo kommt Arganöl eigentlich her?

Skąd właściwie bierze ...

Natürliches Arganöl ist ein wahres Multitalent in der Bea...

Czytaj dalej